BeyazKelebek
New member
- Katılım
- 8 Mar 2009
- Mesajlar
- 403
- Tepkime puanı
- 288
- Puanları
- 0
- Yaş
- 33
Kesik limonun saklanması: Limonun kesilen tarafına tuz dökün. Böylece limonu ikinci bir kullanım için bozulmadan saklayabilirsiniz.
Limonu, kesik kısmı aşağıda kalacak şekilde bir tabağa koyun, üzerine ters çevrilmiş bir bardak kapatın.
Bütün limonların saklanması: Limonları bir kaba doldurup, tamamen örtülünceye kadar üzerine tuz dökün. Böylece limonları hiç bozulmadan bir müddet saklayabilirsiniz.
Sabahları bir bardak su içmek: Baş ucunuzda daima odanın sıcaklığında bir bardak su bulunmalıdır. Ne soğuk ne de sıcak olan bu su, aç karnına içildiğinde çok yararlı olur. Karaciğeri, böbrekleri rahatsız olanlar için maden suyu öğütlenebilir. Yataktan kalkmadan önce içilen bu bir bardak ılık su insanın midesini uyarır, bağırsaklarını harekete geçirir, adeta içini yıkar.
Sucuğu ıslattıktan sonra suyu sıkılmış bir beze sarın, on dakika bekleyin, kabukları kolayca soyulacaktır.
Kurabiyelerinize ayrı bir tat ve görüntü sağlamak istiyorsanız size basit bir önerimiz olacak. Hazırladığınız kurabiye hamurun yarısını alın ve kakao serperek iyice yoğurun. Her iki hamurdan alarak iki küçük kurabiye yapın, sonra birbiri üzerine koyup bastırarak tek kurabiye haline getirin. Böylece iki renkli bir kurabiye elde etmiş olacaksınız.
Ekmek içine çeşitli yiyecekler konularak hazırlanmış sandviçleri üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
Çıra yerine: Portakal, mandalina ve limon gibi meyvelerin kabukları atılmamalıdır. Bunlar, gölge ve rüzgârlı bir yerde kurutulduktan sonra, soba yakmak, ateş tutuşturmak için çıra yerine kullanılabilir.
Üzerinde elmas bulunmayan altın bilezik, yüzük ve sair şeylerin yeni gibi olması için şu suretle temizlemek lazımdır:
Bir litre su içerisine on beş gram rendelenmiş beyaz sabun ve yüz gram amonyak atmalı. Bu karışımın içine temizlenecek altın mücevherleri koymalı bir buçuk-iki saat bırakmalı. Çıkardıktan sonra soğuk su ile çalkalamalı ve yumuşak bir deri ile kurulamalı.
Tırnak törpüsü: Bütün törpüler gibi tırnak törpüsü de bir zaman sonra eski gücünü yitirir. Oysa bunları sert bir fırçayla fırçalayarak bilemek zor bir iş olmasa gerek. Göreceksiniz eskisinden daha iyi sonuç elde edeceksiniz.
Televizyonunuzun ekranını yumuşak, nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Ekranda statik elektrik meydana geldiği için, başka eşyalara göre daha fazla toz çeker. Bu sebeple televizyon kapalıyken sık sık silmekte fayda var.
Emaye mutfak eşyalarını temizlemek için hiçbir zaman kuvvetli bir temizleyici kullanmayın, sabunlu su bu gibi eşyalar için yeterlidir.
Alüminyum tencerelerin daima parlak ve beyaz olması için haftada bir şu karışımla temizlenmelidir. Bir litre su içerisine 10 gr. amonyak, 50 gr toz halinde toraks karıştırılmalı. Alüminyum tencere bu karışımla ıslatılmış bezle ovulur. Sonra bol suyla çalkalanır. Bu işlemle alüminyum tencereler gümüş gibi parlar.
Mutfakta kullandığınız bıçak, tabak, tencere gibi malzemelere sinen balık ve küf kokularını yok etmek için, toz hardal ve kahve telvesinden yararlanın. Her ikisi de son derece etkili.
Banyoların içinin pırıl pırıl olmasını istiyorsanız, haftada bir sıcak sirke ile yıkayınız. Sirkeyi ateşte kaynattıktan sonra, banyonun içine dökerek bir bezle iyice silin, sonra temiz su ile yıkayın.
Cilalı eşya üzerindeki su lekesi: Cilalı eşya üzerine dökülen suyun bıraktığı lekeleri çıkarmak için; biraz petrol içerisine gayet ince sofra tuzundan atarak eritmek ve bir bez batırarak lekeyi silmek yeterlidir.
Yapışan Kurabiyeler
Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanmadan çıkmaz. Bunu önlemek için kurabiye tepsisini yeniden fırına sokup kızdırınız. Kolayca tepsiden ayrılacaklarını göreceksiniz. Eğer kurabiyeleri dizmeden öce tepsiyi unlarsanız, bu şekilde de kurabiyelerinizin yapışmasına engel olabilirsiniz.
Keki kalıptan kolayca çıkarmak için, fırından çıkarıldıktan sonra 15 dakika kalıbıyla ıslak bir bezin üzerinde bekletin, sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip keki dışarı alın.
Vazonuz artık su sızdırmasın
Bazı toprak vazolar su sızdırarak bulunduğu yeri kirletir. Bunu önlemek için önce vazoyu boşaltın, içinin tamamen kurumasını sağlayın. Daha sonra bir kapta eriteceğiniz mumu vazonun içine sıcak sıcak dökün. Donmadan önce çalkalayın. Böylece vazonun içinde su geçirmez bir tabaka meydana gelir.
Ayrıca vazonuzdaki canlı çiçeklerin, her sabah suyunu değiştirerek ve saplarının ucunu bir santim kadar keserek sararıp solmalarını geciktirebilirsiniz.
Çantalarınız Kalıbını Kaybetmesin
El çantanız baskı altında kalıp biçimini kaybetmişse, hiç canınızı sıkmayın. Onu yine eski güzelliğine ve biçimine kavuşturmak elinizdedir. Bunun için yapacağınız şey, hafifçe nemlendirilmiş (ıslatılmış değil) gazete kağıtlarını çantaya doldurarak eski biçimini vermektir. Bu şekilde 1-2 gün bekletince çantanız eski halini alır. Yalnız kağıt konduktan sonra ağzı biraz aralık bırakılmalıdır.
Mutfaktaki Kötü Kokulara son
Mutfağınızdaki kokular rahatsız edici boyutlara ulaştıysa, amonyak yakarak bu kokuları yok edebilirsiniz.
Buzdolabınızda fena kokular oluştuysa, koyacağınız bir parça vanilyalı pamuk kötü kokuları yok edecektir. Bir parça odun kömürü de aynı etkiyi yapar.
Bulaşık eldivenlerinizin çabuk delinmesini istemiyorsanız, kaldırmadan evvel kurulamayı unutmayın.
Şişelere etiket yapıştırmak için hiçbir yapıştırıcının yumurta akı kadar etkili olmadığını biliyor musunuz?
Havuç deyip geçmeyin!
Havucun vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağladığını biliyor muydunuz? Gerçekten havuç böbrek yoluyla vücudu zehirlerden temizler. Ayrıca göğsü yumuşatır. Vitamince zengin olduğu için de iyi bir besleyicidir. Suyunun da gözleri kuvvetlendirdiğini hepimiz biliyoruz zaten.
Turp da, idrar söktürerek havuç gibi vücutta birikmiş zehirleri atar. Safra yollarında ve safra kesesindeki taşların düşürülmesinde de yararlı olduğu anlaşılmıştır. Bu konuda rahatsızlığı olanlara hekimler günde 100 gram kadar turp suyu içmelerini tavsiye ediyorlar.
Hem ucuz, hem çevre dostu
Evinizin beyaza boyanmış kapı, pencere ve benzeri tahta kısımlarını çok ucuza temizleyebilirsiniz. Birkaç soğanı, iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın ve biraz soğuyunca temizlenecek yerlere bir bezle sürün. Boyanın pırıl pırıl parlaması için çok fazla ovmanız da gerekmez.
Böylece çevre temizliğine de ev hanımları olarak katkıda bulunabiliriz.
Temizlikte aşırı ölçüde temizlik maddesi kullanmak yerine doğal olarak nelerden faydalanabileceğimizi de araştıralım. Örneğin; sirkeli su ile camlarınızı silmeyi bir deneyin. Bakın nasıl pırıl pırıl olacaklar.
Ekmek israfına son
Ekmeklerinizi, birkaç yerinde hava deliği olan naylon torbaya veya kumaştan yapılmış bir torbaya koyarsanız günlük tüketim için tazeliğini muhafa edebilirsiniz.
Eğer tazeliğini uzun süre korumak isterseniz, ekmeklerinizi buzdolabınızın dondurucusunda dondurun. Kullacağınız zaman dondurucudan alarak dolabın alt raflarında bir süre bekletin. Eski tazeliklerine kavuştularını göreceksiniz.
Bir başka yol da kabukları soyulmuş bir patatesle birlikte ekmeği metal bir kutuda saklamak. Bunu da bir deneyin.
Çiçekler solmasın!
Vazolarımızdaki canlı çiçeklerin tazeliğini korumak için, hiç olmazsa haftada bir sularının içine biraz nişadır koymalı. Dört bardak su içerisinde altı gram nişadır eriterek hazırlayacağımız karışımla çiçekler tazeliklerini muhafaza ederler.
Ayrıca salon bitkilerimizin gelişimi için doğal gübre hazırlayabiliriz. Bunun için, pudra şekeriyle kahve telvesini veya ezilmiş yumurta kabuklarını karıştırabilir, hatta ağaçların kurumuş yapraklarını veya içtiğimiz çaylardan artan pişmiş çay yapraklarını kurutup ezerek kullanabiliriz.
Ayrıca vazonuzdaki canlı çiçeklerin, her sabah suyunu değiştirerek ve saplarının ucunu bir santim kadar keserek sararıp solmalarını geciktirebilirsiniz.
Halı ve kilim kaymalarına son
Evinizdeki küçük halı ve kilimlerin kayması bazen çok rahatsız edici olabilir. Ama çaresiz değilsiniz. Halı ve kilimlerinizin dört ayrı köşesine birer ince lastik veya sünger parçası dikmeniz yeterli bir çözüm.
Ya da büyük marketlerden temin edebilececeğiniz, bu iş için yapılmış plastik altlıkları da kullanabilirsiniz.
Ayakkabılarınızın şeklini koruyun
Ayakkabılarınızın şeklinin bozulmasını istemiyorsanız, içlerine kalıp koyun. Kalıbınız yoksa yumuşak bez veya kağıtparçasını kalıp olarak kullanabilirsiniz.
Eğer ayakkabılarınızın yüzlerinde çatlama varsa, badem ya da hintyağı sürüp, kalıba geçirdikten sonra su buharına tutun.
Bir püf noktası da süet ayakkabılar için: Leke mi var? Kolayı da var. İnce bir zımpara kağıdı ile ovarak lekeyi çıkartın.
Yumurta akının marifetleri
Yumurta akının, dantelleri ve oyaları kolalamak için kullanıldığını biliyor muydunuz? Evet, usulünü bilirseniz dantel ve oyalarınızı yumurta akıyla kolalayabilirsiniz. Bunun için kolalanacak olan dantel veya oyayı düz bir zemine, mesela masa üzerine gergin bir şekilde serin. Temiz ve yumuşak bir bez parçasını yumurta akına batırıp, oya ya da dantelin üzerine sürün. Artık yapılacak tek iş kurumayı beklemek.
Yumurta akının marifeti burada bitmiyor. Et suyunu kaynatırken köpüklenmesinden rahatsız mı oluyorsunuz? Bir yumurtanın akını iyice çırpıp, kaynama suyuna atın. Hem köpüklenme son bulacak, hem de daha lezzetli bir yemek pişirmiş olacaksınız.
Limonu, kesik kısmı aşağıda kalacak şekilde bir tabağa koyun, üzerine ters çevrilmiş bir bardak kapatın.
Bütün limonların saklanması: Limonları bir kaba doldurup, tamamen örtülünceye kadar üzerine tuz dökün. Böylece limonları hiç bozulmadan bir müddet saklayabilirsiniz.
Sabahları bir bardak su içmek: Baş ucunuzda daima odanın sıcaklığında bir bardak su bulunmalıdır. Ne soğuk ne de sıcak olan bu su, aç karnına içildiğinde çok yararlı olur. Karaciğeri, böbrekleri rahatsız olanlar için maden suyu öğütlenebilir. Yataktan kalkmadan önce içilen bu bir bardak ılık su insanın midesini uyarır, bağırsaklarını harekete geçirir, adeta içini yıkar.
Sucuğu ıslattıktan sonra suyu sıkılmış bir beze sarın, on dakika bekleyin, kabukları kolayca soyulacaktır.
Kurabiyelerinize ayrı bir tat ve görüntü sağlamak istiyorsanız size basit bir önerimiz olacak. Hazırladığınız kurabiye hamurun yarısını alın ve kakao serperek iyice yoğurun. Her iki hamurdan alarak iki küçük kurabiye yapın, sonra birbiri üzerine koyup bastırarak tek kurabiye haline getirin. Böylece iki renkli bir kurabiye elde etmiş olacaksınız.
Ekmek içine çeşitli yiyecekler konularak hazırlanmış sandviçleri üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
Çıra yerine: Portakal, mandalina ve limon gibi meyvelerin kabukları atılmamalıdır. Bunlar, gölge ve rüzgârlı bir yerde kurutulduktan sonra, soba yakmak, ateş tutuşturmak için çıra yerine kullanılabilir.
Üzerinde elmas bulunmayan altın bilezik, yüzük ve sair şeylerin yeni gibi olması için şu suretle temizlemek lazımdır:
Bir litre su içerisine on beş gram rendelenmiş beyaz sabun ve yüz gram amonyak atmalı. Bu karışımın içine temizlenecek altın mücevherleri koymalı bir buçuk-iki saat bırakmalı. Çıkardıktan sonra soğuk su ile çalkalamalı ve yumuşak bir deri ile kurulamalı.
Tırnak törpüsü: Bütün törpüler gibi tırnak törpüsü de bir zaman sonra eski gücünü yitirir. Oysa bunları sert bir fırçayla fırçalayarak bilemek zor bir iş olmasa gerek. Göreceksiniz eskisinden daha iyi sonuç elde edeceksiniz.
Televizyonunuzun ekranını yumuşak, nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Ekranda statik elektrik meydana geldiği için, başka eşyalara göre daha fazla toz çeker. Bu sebeple televizyon kapalıyken sık sık silmekte fayda var.
Emaye mutfak eşyalarını temizlemek için hiçbir zaman kuvvetli bir temizleyici kullanmayın, sabunlu su bu gibi eşyalar için yeterlidir.
Alüminyum tencerelerin daima parlak ve beyaz olması için haftada bir şu karışımla temizlenmelidir. Bir litre su içerisine 10 gr. amonyak, 50 gr toz halinde toraks karıştırılmalı. Alüminyum tencere bu karışımla ıslatılmış bezle ovulur. Sonra bol suyla çalkalanır. Bu işlemle alüminyum tencereler gümüş gibi parlar.
Mutfakta kullandığınız bıçak, tabak, tencere gibi malzemelere sinen balık ve küf kokularını yok etmek için, toz hardal ve kahve telvesinden yararlanın. Her ikisi de son derece etkili.
Banyoların içinin pırıl pırıl olmasını istiyorsanız, haftada bir sıcak sirke ile yıkayınız. Sirkeyi ateşte kaynattıktan sonra, banyonun içine dökerek bir bezle iyice silin, sonra temiz su ile yıkayın.
Cilalı eşya üzerindeki su lekesi: Cilalı eşya üzerine dökülen suyun bıraktığı lekeleri çıkarmak için; biraz petrol içerisine gayet ince sofra tuzundan atarak eritmek ve bir bez batırarak lekeyi silmek yeterlidir.
Yapışan Kurabiyeler
Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanmadan çıkmaz. Bunu önlemek için kurabiye tepsisini yeniden fırına sokup kızdırınız. Kolayca tepsiden ayrılacaklarını göreceksiniz. Eğer kurabiyeleri dizmeden öce tepsiyi unlarsanız, bu şekilde de kurabiyelerinizin yapışmasına engel olabilirsiniz.
Keki kalıptan kolayca çıkarmak için, fırından çıkarıldıktan sonra 15 dakika kalıbıyla ıslak bir bezin üzerinde bekletin, sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip keki dışarı alın.
Vazonuz artık su sızdırmasın
Bazı toprak vazolar su sızdırarak bulunduğu yeri kirletir. Bunu önlemek için önce vazoyu boşaltın, içinin tamamen kurumasını sağlayın. Daha sonra bir kapta eriteceğiniz mumu vazonun içine sıcak sıcak dökün. Donmadan önce çalkalayın. Böylece vazonun içinde su geçirmez bir tabaka meydana gelir.
Ayrıca vazonuzdaki canlı çiçeklerin, her sabah suyunu değiştirerek ve saplarının ucunu bir santim kadar keserek sararıp solmalarını geciktirebilirsiniz.
Çantalarınız Kalıbını Kaybetmesin
El çantanız baskı altında kalıp biçimini kaybetmişse, hiç canınızı sıkmayın. Onu yine eski güzelliğine ve biçimine kavuşturmak elinizdedir. Bunun için yapacağınız şey, hafifçe nemlendirilmiş (ıslatılmış değil) gazete kağıtlarını çantaya doldurarak eski biçimini vermektir. Bu şekilde 1-2 gün bekletince çantanız eski halini alır. Yalnız kağıt konduktan sonra ağzı biraz aralık bırakılmalıdır.
Mutfaktaki Kötü Kokulara son
Mutfağınızdaki kokular rahatsız edici boyutlara ulaştıysa, amonyak yakarak bu kokuları yok edebilirsiniz.
Buzdolabınızda fena kokular oluştuysa, koyacağınız bir parça vanilyalı pamuk kötü kokuları yok edecektir. Bir parça odun kömürü de aynı etkiyi yapar.
Bulaşık eldivenlerinizin çabuk delinmesini istemiyorsanız, kaldırmadan evvel kurulamayı unutmayın.
Şişelere etiket yapıştırmak için hiçbir yapıştırıcının yumurta akı kadar etkili olmadığını biliyor musunuz?
Havuç deyip geçmeyin!
Havucun vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağladığını biliyor muydunuz? Gerçekten havuç böbrek yoluyla vücudu zehirlerden temizler. Ayrıca göğsü yumuşatır. Vitamince zengin olduğu için de iyi bir besleyicidir. Suyunun da gözleri kuvvetlendirdiğini hepimiz biliyoruz zaten.
Turp da, idrar söktürerek havuç gibi vücutta birikmiş zehirleri atar. Safra yollarında ve safra kesesindeki taşların düşürülmesinde de yararlı olduğu anlaşılmıştır. Bu konuda rahatsızlığı olanlara hekimler günde 100 gram kadar turp suyu içmelerini tavsiye ediyorlar.
Hem ucuz, hem çevre dostu
Evinizin beyaza boyanmış kapı, pencere ve benzeri tahta kısımlarını çok ucuza temizleyebilirsiniz. Birkaç soğanı, iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın ve biraz soğuyunca temizlenecek yerlere bir bezle sürün. Boyanın pırıl pırıl parlaması için çok fazla ovmanız da gerekmez.
Böylece çevre temizliğine de ev hanımları olarak katkıda bulunabiliriz.
Temizlikte aşırı ölçüde temizlik maddesi kullanmak yerine doğal olarak nelerden faydalanabileceğimizi de araştıralım. Örneğin; sirkeli su ile camlarınızı silmeyi bir deneyin. Bakın nasıl pırıl pırıl olacaklar.
Ekmek israfına son
Ekmeklerinizi, birkaç yerinde hava deliği olan naylon torbaya veya kumaştan yapılmış bir torbaya koyarsanız günlük tüketim için tazeliğini muhafa edebilirsiniz.
Eğer tazeliğini uzun süre korumak isterseniz, ekmeklerinizi buzdolabınızın dondurucusunda dondurun. Kullacağınız zaman dondurucudan alarak dolabın alt raflarında bir süre bekletin. Eski tazeliklerine kavuştularını göreceksiniz.
Bir başka yol da kabukları soyulmuş bir patatesle birlikte ekmeği metal bir kutuda saklamak. Bunu da bir deneyin.
Çiçekler solmasın!
Vazolarımızdaki canlı çiçeklerin tazeliğini korumak için, hiç olmazsa haftada bir sularının içine biraz nişadır koymalı. Dört bardak su içerisinde altı gram nişadır eriterek hazırlayacağımız karışımla çiçekler tazeliklerini muhafaza ederler.
Ayrıca salon bitkilerimizin gelişimi için doğal gübre hazırlayabiliriz. Bunun için, pudra şekeriyle kahve telvesini veya ezilmiş yumurta kabuklarını karıştırabilir, hatta ağaçların kurumuş yapraklarını veya içtiğimiz çaylardan artan pişmiş çay yapraklarını kurutup ezerek kullanabiliriz.
Ayrıca vazonuzdaki canlı çiçeklerin, her sabah suyunu değiştirerek ve saplarının ucunu bir santim kadar keserek sararıp solmalarını geciktirebilirsiniz.
Halı ve kilim kaymalarına son
Evinizdeki küçük halı ve kilimlerin kayması bazen çok rahatsız edici olabilir. Ama çaresiz değilsiniz. Halı ve kilimlerinizin dört ayrı köşesine birer ince lastik veya sünger parçası dikmeniz yeterli bir çözüm.
Ya da büyük marketlerden temin edebilececeğiniz, bu iş için yapılmış plastik altlıkları da kullanabilirsiniz.
Ayakkabılarınızın şeklini koruyun
Ayakkabılarınızın şeklinin bozulmasını istemiyorsanız, içlerine kalıp koyun. Kalıbınız yoksa yumuşak bez veya kağıtparçasını kalıp olarak kullanabilirsiniz.
Eğer ayakkabılarınızın yüzlerinde çatlama varsa, badem ya da hintyağı sürüp, kalıba geçirdikten sonra su buharına tutun.
Bir püf noktası da süet ayakkabılar için: Leke mi var? Kolayı da var. İnce bir zımpara kağıdı ile ovarak lekeyi çıkartın.
Yumurta akının marifetleri
Yumurta akının, dantelleri ve oyaları kolalamak için kullanıldığını biliyor muydunuz? Evet, usulünü bilirseniz dantel ve oyalarınızı yumurta akıyla kolalayabilirsiniz. Bunun için kolalanacak olan dantel veya oyayı düz bir zemine, mesela masa üzerine gergin bir şekilde serin. Temiz ve yumuşak bir bez parçasını yumurta akına batırıp, oya ya da dantelin üzerine sürün. Artık yapılacak tek iş kurumayı beklemek.
Yumurta akının marifeti burada bitmiyor. Et suyunu kaynatırken köpüklenmesinden rahatsız mı oluyorsunuz? Bir yumurtanın akını iyice çırpıp, kaynama suyuna atın. Hem köpüklenme son bulacak, hem de daha lezzetli bir yemek pişirmiş olacaksınız.