Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Oyuncakların Önemi

hannane

New member
Katılım
19 Ocak 2007
Mesajlar
1,172
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Konum
kayýp þehirden
Oyuncakların Önemi
Bebeğiniz doğar doğmaz dış dünyayı duyu organları aracılığı ile tanımaya başlar. Çevresinde bulunan her nesne onun için uyarıcı ve öğretici niteliğindedir. Hızla büyüdüğü ve değiştiği ilk yıllarda oyun ve oyuncaklar, bebeğinizin neredeyse tüm zamanını alır.

Duygusal ve fiziksel gelişim açısından, en doğal ve en aktif öğrenme ortamı oyun sırasında oluşmaktadır. Oyun, bebeğin hayal gücünü ve yaratıcılık yeteneğini geliştirir, düşünmeyi ve keşfetmeyi öğrenmesini, kendisine güven kazanmasını ve sosyalleşmesini sağlar.

Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar, onun zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimine yardımcı olur. Bir yandan bebek için eğlenceli anlar yaratırken diğer yandan da etkili bir eğitimsel görev üstlenir. Oyuncak, bebeği oyalayarak annenin rahat etmesini sağlayacak bir nesne olarak değil, önemli bir eğitim aracı olarak görülmelidir.

Bebeğinizin gelişiminde bu derece önemli bir rol oynayan oyuncakların seçimini özenle yapmalı, alacağınız oyuncağın onun yaşına, gelişim dönemine, beceri ve ilgilerine uygun olmasına dikkat etmeli ve her zaman güvenilirliğini kanıtlamış markaları tercih etmelisiniz.

Pedagoglar bebeğinizin ilk oyuncakları arasında bulunması faydalı olanları şöyle sıralıyor:

Peluş Oyuncaklar

Sarılıp uyuyabileceği yumuşacık bir peluş oyuncak, bebeğinizin yatağında kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda onun için bir arkadaş görevi görecek ve belki de ileride ilk sohbetlerini onunla edecektir. Ayrıca, yumuşak bir oyuncağın bebeğinizin tenine değmesi onu uyaracak ve dokunma duyusunu geliştirecektir.

Egzersiz Oyuncakları

Yetişkinlerin olduğu gibi bebeklerin de sağlıklı bir bedene sahip olmak için bazı egzersizlere ihtiyaçları vardır. Egzersiz oyuncakları, sağlıklı bir şekilde bebeğinizin, kollarını, bacaklarını ya da tüm vücudunu hareket ettirmesini sağlar. Böylece bebeğiniz, eğlenirken bir yandan da fiziksel gelişimini destekleyici hareketler yapabilir.

Şekilli Kutular:Birbirinden farklı boyut ve şekillerdeki kutularla oynamak çocuğunuzun el becerisini geliştirme, nesne-boşluk uydurma, ayırt edebilme yeteneklerini destekleme açısından çok yararlıdır.

İç içe Geçebilen Kaplar: İç içe geçebilen kaplarla oynama, çocuğun birçok becerisini geliştirir. Kapları birbirine vurabilir, iç içe koyabilir, kuleler yapabilir, renklerine göre ayırabilir, altlarına bir şeyler saklayabilir. Böylece hem el becerileri, hem de hayal gücü gelişir.

Müzikli ve Sesli Oyuncaklar: Bütün çocuklar müzik sever! Üstelik müzik çalan ve farklı sesler çıkaran oyuncaklar, bebeğin dinleme ve belleğini kullanma yeteneklerini geliştirir. Ilk başlarda gelişigüzel basıp sesler çıkarabildiği düğmelere daha sonra bilinçli olarak basarak yaratıcılığı da gelişecektir.

Hareketli Oyuncaklar

Bebekler için emeklemeye ve yürümeye başlamak özgürlüklerine kavuşmanın ilk adımıdır. Hareket yetenekleri arttıkça, gördükleri her hareketli nesneyi yakalamak ve incelemek için istek duyarlar. Bu dönemde, peşinden emekleyebileceği ya da minik adımlarıyla yetişmeye çalışacağı hareketli oyuncaklar, bebeğiniz için teşvik edici bir rol üstlenerek onun daha kısa bir sürede başarıyla emeklemeyi ve daha sonra da yürümeyi öğrenmesini sağlayacaktır.


Şekillendirme Malzemeleri:Kil ya da hamur ile çocuğunuzun yaratıcı deneyimler yaşamasını sağlayabilirsiniz. Bu malzemelerle çeşitli şekiller yaparken çocuğunuzun yaratıcılığı gelişir, el kasları güçlenir, renkleri ve şekilleri öğrenir.

Oyun Hamurları
Banyo Oyuncakları:Bebeğinizin sudan korkmasını ve yıkanmaktan kaçmasını önlemek için banyoyu onun için keyifli bir hale getirmelisiniz. Suyla oyunlar oynamasına izin vererek ve ona sadece banyoda kullanabileceği çeşitli su oyuncakları alarak bebeğinizin yıkanmayı bir oyun olarak görmesini sağlayabilirsiniz.
 

hannane

New member
Katılım
19 Ocak 2007
Mesajlar
1,172
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Konum
kayýp þehirden
Oyuncağı neye göre seçmeliyim?

Oyuncağı neye göre seçmeliyim?

Anne ve babalar oyuncakların kullanma talimatını mutlaka okumalı. Ses çıkaran birçok oyuncak uzun süre kullanıldığında veya kulağa yakın tutulduğunda çocuklarda duyma kaybına yol açabiliyor


[size=+1]Oyuncak, çocuğunuzu hasta edebilir, yaralayabilir[/size]


Çocukların vazgeçemediği oyuncaklar, çocuk kişiliğini önemli ölçüde etkiliyor. Oyuncaklarıyla oynayan çocuk, problemleri çözmesini öğreniyor, kendi bedenini daha iyi tanıyor ve yeteneklerini daha çabuk geliştiriyor.
Oyun, çocukların eğlenirken öğrenmesini sağlayan, zihinsel kapasitesini geliştiren bir faaliyet; oyuncak, oyun çağındaki çocukların oyunlarında kullanılmak üzere tasarlanmış ya da imal edilmiş her türlü oyun, araç ve gereçler olarak tanımlanıyor.
Oyuncaklar, sadece çocukları oyalayan gereçler değildir. Oyuncaklar, çocukların yaşamında ruh ve beden sağlığı açısından çok önemli bir yer tutar. Oyuncak seçerken çocuğun yaşına, gelişimine uygun ve çocuğa getireceği faydaları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Küçük, plastik düğmeleri olan, yerinden kolayca kopabilecek, göz, tekerlek veya benzeri parçaları olan oyuncaklar, kolayca yutulabileceklerinden belli bir yaş grubu öncesi tehlike ortaya çıkarabiliyor.


[size=+1]Oyuncak alırken nelere dikkat edilmeli?[/size]
* Oyuncak seçimindeki ilk ve en önemli unsur, oyuncağın çocuğun yaşına, gelişimine, ihtiyaçlarına ve yeteneklerine uygun ve kullanışlı olmasıdır.
* Oyuncak alırken mutlaka üretici firmasına güvendiğiniz ve üzerinde güvenlik açıklamaları bulunanları tercih edin.
* Oyuncakların bebeğe veya çocuklara zarar vermeyecek yuvarlak, sivri ve keskin olmayan parçalardan oluşmasına özen gösterin.
* Çocuğun rahatlıkla tutabileceği oyuncakları seçin.
* Aldığınız oyuncağın sağlam, kolay temizlenebilir olmasına dikkat edin.
* Oyuncakların zehirsiz boya malzemeleri ile boyanmış olanlarını tercih edin.
* Oyuncak seçiminde çocuğun boğazından geçemeyecek kadar büyük olan oyuncaklar tercih edilmeli, oyuncakların çıkıntılı kısımları veya yapıştırılmış parçaları olmamalıdır.
* Uzun ipli, kordonlu, kurdeleli oyuncaklar da küçük çocuklar için tehlike oluşturabilirler.
* Oyuncakları elinize alıp iyice kontrol edin. Oyuncağın içinde yumuşak dolgu malzemeleri, metal parçacıklar, iğneler ve kıymıklar gibi herhangi bir sert veya sivri yabancı madde ihtiva etmemesine özen gösteriniz.
* Boya kalemleri alırken, küçük çocuklar için özel yapılmış olanları tercih edin.
* Oyuncak mağazaları dışındaki yerlerden satın alınacak oyuncaklarda dikkatli olun. Oyuncağın üreticisinin adını ya da markasını taşıyıp taşımadığını kontrol edin.
* Bebek yataklarına asılan oyuncaklara çok özen gösterin ve bunların bebeğin üzerine düşmeyecek şekilde sağlam olarak monte edilmesine dikkat edin ve iplerin bebeğe zarar vermeyecek kadar kısa olmasına özen gösterin.
* Pilli oyuncaklarda pilin konulduğu yerin vidalı, emniyetli olmasına dikkat edin. * Oyuncaklara takılı olan etiket ve plastik kordonları çocukların yutma ihtimaline karşı koparın.


DR. HAMZA YAZGAN, SEMA HASTANESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI
(Ailem Dergisinden Alıntıdır)
 

ahmet_hoca

New member
Katılım
7 Ağu 2007
Mesajlar
123
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
çok harika bir paylaşım tüm anne ve babalr bunu gözönünde bulundurmalı
 
Üst Alt