Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Sigara Sağlık İçin Haram mı Mekruh mu?

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33

SİGARA HARAM MI MEKRUH MU?


Soru: Sigara hakkında bazı kimseler mübah derken, bazı kimseler ise mekruh demekte ve bu hükmü harama kadar götürmektedir. Doğrusu nedir?

Cevap: Peygamber (sav) Efendimiz'in şereflendirdiği asırda ve müctehidlerin devrinde sigara yoktu. Bu sebeple, sigara içmenin hükmünde farklılıklar göze çarpmaktadır. İslam âlimlerinin görüşlerinde ortaya çıkan değişik hükümler, meselenin tetkikinde seçilen nokta-i hareketin birbirinden farklı olmasından ileri gelmektedir.

İlim sahiplerinden bir kısmı, "Eşyada aslolan ibâhadır" yani mübah olmasıdır. Fıkıh kaidesi ile tütün kullanmakta bir mahzur bulunmadığı görüşünü müdafaa etmiş ve bu istikamette fetva vermişlerdir. Bir kısım din âlimleri de bu nebatı, hoşa gitmeyen kokusu yönünden tetkike koyulmuş, sarımsak, soğan ile tütünün kerih kokuları arasında bir benzeyiş yönü olduğu iddiası ile, onlar hakkında verilmiş bulunan "kerahat-i tenzihiye" hükmünü tütüne de teşmil etmişlerdir.

Bazı ilim adamları ise bu hususu biraz daha geniş olarak tahlil etmiş, çeşitli zararlara yol açmasını dikkate alarak, tütün içmenin harama yakın mekruh olduğu neticesine varmışlardır.

Dini meseleleri incelemekte mahareti bulunan ilim erbabı, tütünün insan sağlığında yaptığı tahribatı dikkate alarak, meseleyi üç buu'dlu (boyutlu) ve mukayeseli olarak ele almışlar; tütünün insan sağlığındaki menfi tesirine dair tabip raporlarını nazar -ı dikkate alıp haram olduğu neticesine varmışlardır.

Sigara içmenin haram olduğu fikrini müdafaa eden ilim sahipleri, Şehr bin Havşeb'in Ümmü Seleme validemizden naklettiği "Resulullah (sav) müskir ve müftir her şeyi yasakladı" Hadis-i Şerifini, verdikleri hükmün delili olarak göstermişlerdir.

Hadis-i Şerifin metnindeki "Müftir" kelimesini, İbni Esir, "İçildiği zaman vücuda hararet veren; uzuvlarda kırıklık, güç azalması, göz kapaklarında mahmurluk ve zayıflama meydana getiren şey" diye açıklamaktadır.
Bilhassa tiryakisi olmayanların üzerinde tütünün tesiri incelendiği zaman, vücutta bir gerginlik, göz kapaklarında ağırlık ve mahmurluk hali, gerilen uzuvlarda bir gevşeme olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Şafii mezhebi âlimlerinden Kalyubi, bir din alimi olduğu kadar tabip idi. Bahsi geçen muhterem zat, her iki ilimdeki dirayeti ile tütün içmenin haramlılığına hükmetmiş bulunmaktadır.

Doktorların ifade ve beyanları ile zararları ve insan vücudundaki tahribatı gün ışığına çıkmış bulunan tütünü, birbirine ikram etmenin zararı daha yaygın bulunduğundan haram olduğu sarahatle ifade edilmektedir.
Bu alışkanlığın zararını yakinen anlamış birçok sigara müptelası, tütünü terk etmeyi devamlı olarak temenni etmektedirler. Bu hal, onların tütünden gördükleri zararın acı itirafı olmaktadır.
Son devrin ilim adamlarından Muhammed el-Hamid, "Hiç şüphe yok ki tütün, habis bir şeydir. Onu içmeye devam, eliyle kendini tehlikeye atmaktır. Bu sebeple kendimi onu haram olması hükmüne meyletmiş görüyorum" demiştir.

Bu zat, Muhaddis Şeyh Bedreddin el-Haseni ed-Dimeşki'nin, Şeyh Haşim el-Hatib'in ve Şeyh Ali Dark'ın, halka yapmış oldukları derslerde tütünün haram olduğu fıkrini açıkça ifade ettiklerini eserlerinde nakletmektedir.
Hiç tereddüt etmeden ifade edebiliriz ki, tütün ne besleyici ne de onarıcı bir vitamini ihtiva etmektedir. Keçi ve benzeri canlıların, çalı yapraklarını tütüne tercih etmeleri, onda besleyici bir değer bulunmadığına işaret edici ve dikkat çekici bir husustur.

Nikotin, bazı haşarâtın itlafında koruyucu ilaç imal etmekte kullanılmakta ise de, ağrıları dindiren, yaraları tedavi eden, tek kelime ile şifa verici bir hassayı içinde bulunduran ilaç imalatında kullanılmamaktadır.
Sigara, gıda değilse, şifa vermiyorsa ve hiçbir derde devâ olamıyorsa ona verilecek para elbette israftır. Peygamber (sav) Efendimiz, boş yere para harcamayı ve malını zarara uğratmayı yasaklamıştır. Karnı doyduktan sonra yemeğe devam etmekte kerahet bulunduğu ve zararlı olacak derecede fazla bir şey yemenin haram olduğu bir gerçektir. Bu hakikat karşısında çocuklarının ekmek parasını sigaraya vermek israf değil ise ya nedir?
İslam dini, ağız kokularını gidermek için misvak kullanmanın sünnet olduğunu hükme bağlamıştır. Ayrıca, çok olarak sarımsak, soğan ve pırasa yiyenlerin cemaate eza vermemek için, camiye gelmelerine müsaade edilmemektedir. Sarımsak ve soğan kokusuna rahmet okutacak kadar fena bir kokusu bulunan tütünü içmek, misvak sünnetinin teşriindeki hikmete tamamen aykırıdır. Efendimiz (sav)'in ve ashabının yoluna aykırı bulunduğu için bid'attır.

Sigara müptelası bulunan bir şahıs ile camide aynı safta, yan yana durma bahtsızlığına uğramış bir mü'mine sorunuz! Onun yanında geçirdiği sıkıntılı dakikalar ne kadar uzun ve çektiği işkence ne derece büyüktür?
İnsanların eza duydukları şeylerden, meleklerin de eza duyacağı bir Hadis-i Şerifte ifade edilmektedir. Peygamber (sav) Efendimiz'in bu beyanı karşısında tütün kokusundan meleklerin rahatsız kalacağında kimsenin şüphesi olmamalıdır.
Bir mesele hakkında helal ve haramlık hükümleri toplanacak olursa, haramlık hükmünden galip olacağına dair kaide-i külliye dikkate alındığı zaman, sigara içmekle ilgili olan değişik hükümler arasından haramlığı tercih, ihtiyata muvafık bir davranış olur.

Bu ihtilafların ortaya çıkardığı bir durum vardır: Şüphe... Zira kimi mubah, kimi tenzihen mekruh, kimi de tahrimen mekruh veya haram demektir. Bu çekişmeler karşısında, istemeyerek insanda bir şek ve şüphe doğmaktadır. Hadis-i Şerifte, "Kim şüpheye düşecek olursa harama da düşer" buyurulmuştur. Bunun gibi, haramlıkla mübahlık hükmü bir meselede içtima ederse, haramlık yönü tercih edilmeli ve müteverri (takvâ) alimin sözü öne alınmalıdır.

Kendisi fakir, nüfusu kesir, yatağı hasır bulunan kimselerin, çocuğu ateşler içinde kıvranırken ona alacağı ilaca para bulamayan, kışın ortasında efradı ailesi soğukta titreşirken, sobada tüttüreceği dumanı ağzındaki sigara ile tüttüren kimsenin irtikap ettiği bu hal haramın katmerlisidir.
Sigaranın savunulacak hiç bir yönü yoktur, hatta bunu Doktorların, Hacıların, hocaların içmesi de bunun haramlığını mübah kılmaz.


Sigara bir kaç yönden haramdır:

1- Sağlığa zararlıdır.
2- İsraftır
3- İçmeyen insanları ve melekleri rahatsız edicidir.


Süleyman Efendi Hazretleri Sigara hakkında şu sözleri söylemiştir.


Duhân'a tütün diye isim verdiler ona
Çıksın diye tütsü verir imana
İmamlar onu içerler
İçip içip mihraba geçerler
Melekler ondan kaçarlar
Şikâyet ederler rahmâna,

Altıparmak Peygamberler tarihinin yazarı sigaraya mübah demiş, buna cevap veren bir zâtın şiiri de şöyledir.
Soru: Niçin haram olsun bir yeşil yaprak
Hakkında fetvâ verdi mısırlı Altıparmak
Cevap: Niçin haram olmasın bir yeşil yaprak
Mâl-u serveti göz önünde yakmak
Ahmaklık değilmidir behey dangalak

"Ne diyelim içenlerin zehiri bol olsun, Ya da Alla bu illetten kurtarsın"
 

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
İçtiğiniz Son Sigara Olsun !

Sabahları kahvaltıdan önce sigara içmeden güne başlayamayan, her fırsatta dumanaltı olmak için binbir türlü sıkıntıya katlanan, sigarasız kaldığında adeta kişilik değiştirecek kadar kendini kaybeden bir sigara bağımlısı mısınız? O halde sağlığınızı, geleceğinizi tehlikeye atmış durumdasınız. Üstelik bunu siz de biliyorsunuz. Haydi gelin, hayatınızı kurtaracak o kesin karar doğru adım adım nasıl yaklaşacağımızı gözden geçirelim. Sigarayı vücudumuzdan değil, hayatımızdan nasıl kovabiliriz, bir düşünelim.. Sigara kullanımı genellikle ergenlikte başlar.
Ülkemizde 15 yaş üzerindeki 16 milyon kişi sigara içmektedir. Ergenler genellikle özenme, arkadaş çevresinden etkilenme,bağımlılık arayışı, kimlik karmaşası gibi nedenlerle sigaraya başlarlar. Bunun yanında yaşadıkları stresle başetmede zorluk çeken gençler, sigaraya yönelmektedir. Araştırmalar sigara içen ergenlerin benlik saygısının daha düşük olduğunu göstermektedir. Depresyon yaşayan kişiler de sigaraya daha fazla yönelir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde toplumun %43.6'sı sigara içmektedir. Bu oran erkeklerde %62.8, bayanlarda %24.3'tür.

Sigara Ciddi Zararlara Yol Açıyor:


Türkiye'de insanların %10.6'sı sigarayla ilişkili nedenlerle ölmektedir. Terörden yılda 2-3 bin, trafik kazalarından 6-7 bin, sigaraya bağlı hastalıklardan ise yılda 35 bin (günde 100 kişi ) hayatını kaybetmektedir. Sigara kullanımına bağlı ölüme yol açan hastalıklardan bazıları; kronik bronşit, amfizem, akciğer kanseri, kalp enfarktüsü, beyin damar hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kronik tıkayıcı akciğer hastalıklarıdır. Araştırmalarda yapılan hesaplamalar gösteriyorki, günde 15 sigara içen 30 yaşındaki bir insanın normal ömrü, 5 yıl kısalmaktadır.

Sigara İçmeyenlerde Kanser Oluyor ?


Sigara içenleri yanıltan en önemli durumlardan biride sigara kullandığı halde kansere yakalanmayan pek çok insan olduğu gibi, sigara içmediği halde kanser olan pek çok insanın bulunmasıdır. Unutulmamalı ki sigara içenlerin çoğu, akciğer kanserine yakalanmasa da sigara içen bir kişinin akciğer kanseri olma riski, içmeyene göre 8 kat fazladır ve akciğer kanseri olanlann % 80'i sigara içmektedir. Üstelik sigara sadece akciğer kanseri değil ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, böbrek, rahim ağzı, mesane ve pankreas kanserleri ve akut lösemi riskini de arttırmaktadır. Sigara, kanser dışında mide ülseri, burger has¬talığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, hormonların etkilenmesi sonucu kadınlarda cilt kırışıklıkları, adet düzensizlikleri, erken menapoz gibi pek çok soruna yol açabilmektedir.

Sigarayı Bırakınca Olanlar:

Özenti ya da stresle başetmek için başlanan sigara, bir süre sonra zevk verici olmaktan çıkar ve kişi sigarayı içmediginde yaşadığı sıkıntıdan (yoksunluk belirtileri) kaçmak için sigara içmeye devam eder. Yoğun sigara kullanan kişiler, son sigaradan birkaç saat sonra tütün arayışı, huzursuzluk, sinirlilik, keyifsizlik, gerginlik, konsantre olamama gibi yoksunluk belirtileri yaşamaya başlar ve zamanla buna uykusuzluk, iştah artışı ve kalp atışı hızında azalma eklenir. Bu belirtiler 2-3 gün içinde en yüksek düzeye ulaşır ve 2-3 hafta sürer, iştah artışı ve kilo alma 6 ay devam edebilir. Özellikle tatlı yiyeceklere karşı aşırı istek olur.
Dikkat isteyen işlerde performans bozulabilir. Bu belirtiler, yeniden sigaraya başlamanın en önemli nedenidir. Çoğu sigara tiryakisi, sigarayı istediği zaman bırakabileceğini iddia eder ama bu belirtileri yaşayacak kadar sigaradan uzak kalmadığı halde bunun kendi tercihi olduğunu söyler. Oruç gibi, sigaradan uzak kalmak zorunda kaldıkları zaman, yukarıda saydığımız belirtileri yaşadıklarında ise bunu sigaraya değil, açlığa bağlarlar. Durumunu inkar etmek, her bağımlılık türünde tipik bir tutumdur.

Sigarayı Bırakmak Mümkün:


Araştırmalar sigara içenlerin % 90'ının sigarayı bırakmak istediklerini fakat bunu başaramadıklarını göstermektedir. Uyandıktan hemen sonra sigara içenler, hastayken sigara içenler, sigaradan uzak duramayanlar, sabahları daha fazla sigara içenlerin ciddi derecede bağımlılığı vardır ve bu kişiler sigarayı bırakmakta zorlanırlar. Sigarayı bırakanların %70'i ilk ayda tekrar kullanmaya başlarlar. Sigarayı bırakmış olanların dörtte birinden azı, ilk girişiminde bunu başarmıştır. Sigarayı kalıcı olarak bırakanların çoğu bunu başarmadan önce 3-4 kez bırakmayı deneyip yeniden başlamışlardır. Güzel haber şu ki, sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamamak her şeyin sonu değildir.Neden başarısız kalındığından ders alarak bunu başarıncaya kadar tekrar tekrar gayret etmek gerekir. Araştırmaların verdiği başka iyi bir haberde de, Amerikada sigara içen kişilerin yaklaşık %45'inin sonunda sigarayı bırakabilmesidir. Demek ki en iiyisi, sigaraya hiç başlamamak. Eğer başlanmışsa bırakmak mümkün, ama geç kalmamak gerekir.

Profesyonel Yardım Alın:


Sigara bırakma programlarında en sık kullanılan yöntemler nikotin yerine koyma tedavileri (nikotin sakızları, nikotin bantları)Bupropion, psikoterapi, hipnoz ve akupunktur. Nikotin sakızları ve cilde yapıştırılan bantlar, özellikle fazla sayıda sigara kullanan kişilerin sigarayı bıraktıklarında yaşadıkları ciddi yoksunluk belirtilerini yatıştırmaya yarar. Avrupanın pek çok yerinde ve Amerika'da sigarayı bırakmak için uzun süredir kullanılan Bupropion(Zyban) isimli depresyon ilacı, Türkiyede de son zamanlarda kullanılmaya başlandı. Bu ilaç, sigara bırakıldığında ortaya çıkan huzursuzluk, sinirlilik, gerginlik, konsantra olamama, uykusuzluk ve iştah artışı gibi ?depresif belirtileri ? azaltır.
Yeniden sigaraya başlamanın en önemli nedeni, bu belirtilerdir ve Bupropion kullanan kişilerin uzun vadede yeniden sigaraya başlama riski, kullanmayanların yarısı kadardır. Bupropion, bir çok depresyon ilacının aksine, uyku ve iştah artışı ya da cinsel isteksizlik gibi yan etkilere neden olmamaktadır. Hipnoz olmaya yatkın kişiler ise bu metottan büyük yarar görebilir. Hipnozla sigaradan soğumak ve sigaraya karşı iradeyi güçlendirmek mümkündür.

Size Neler Düşüyor?
• Sigarayı bırakmak için kendinizi hazırlayın!
• Bırakmak istediğinize dair olumlu karar verin. Bunun ne kadar zor olabileceğine dair olumsuz düşünceleri engellemeye çalışın.
• Bırakmak isteyişinizin bütün nedenlerini sıralayın. Her gece yatmadan önce bu nedenlerden birini 10 kez tekrar edin.
• Sağlığınız ve başkalarına karşı sorumluluklarınızın yanında, güçlü kişisel nedenler geliştirin. Örneğin sigara molaları, safın almak için koşuşturma, ateş arama için ziyan ettiğiniz toplam zamanı vb. düşünün.
• Kendinizi fiziksel olarak forma sokmaya başlayın: Düzenli egzersiz yapın, daha fazla sıvı alın, yeterince dinlenin ve aşırı yorgunluktan kaçının.
• Bırakmak için bir tarihi hedef olarak belirleyin. Doğum gününüz, evlilik yıl dönümünüz gibi özel günleri seçebilirsiniz. Eğer yoğun olarak iş yerinde sigara içiyorsanız, tatilde bırakın. Belirlediğiniz günü kutsal gibi kabul edin, hiçbir şeyin onu değiştirmesine izin vermeyin. Böylece bırakma gününüzü her yıl kutlayabilirsiniz.
• Ne Bekleyeceğinizi Bilin!
• Bırakma belirtilerinin -geçici- olduğunu bilin. Geneli sadece 2-3 hafta sürer.
• Yeniden başlamaların çoğunlukla, bırakma belirtile hala en yoğun düzeyde ve vücudunuzun nikotine bağımlı, olduğu sigarayı bırakma dan sonraki ilk hartada meydana geldiğini bilin. Bunun geçireceğiniz en zor zaman oldugunun farkında olun ve bu kritik dönemi atlatmak için iradeniz, aileniz, arkadaşlarınız gibi bütün şahsî kaynaklarınızı kullanın.
• Diğer yeniden başlamaların çoğunun da, sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 ay içinde oldugunu bilin. Yeniden başlama özellikle stresle, beklenmedik şekilde tetiktenin Bu durumlar. sigarayı rahatlamayla özdeşleştirdiği için, kişinin otomatik olarak sigaraya yöneldiği anlardır. Bunlar meydana gelmeden önce kendini hazırlamak zor olduğu için, oldugunda fark edebilmek önemlidir. Unutmayın, sigara bir alışkanlıktır, ama kırabileceğiniz bir alışkanlıktır.
• Daha önce sigarayı temelli bırakmış kişilerin çoğunun. bunu ancak birkaç denemeden sonra yapabildiklerin! bilin. ilk denemede bırakanlardan biri olabilirsiniz, ama 'yılmayın' ve yeniden deneyin.
• Başkasını Bu İşe Dahil Edin
• Hedeflediğiniz günde sigarayı bırakabileceginize dair bir arkadaşınızla iddiaya girin. Sigara paranızı her gün bir kenara koyun ve eğer sigara içerseniz o parayı bir yere bağışlayın. (Ama sigara içerseniz. vazgeçmeyin, gücünüzü toplayıp yeniden deneyin.)
• Eşmizin ya da bir arkadaşınsın sizinle birlikte sigarayı bırakmasını isteyin.
• Ailenize ve arkadaşlarınza sigarayı bırakacağınızı ve bunun tarihini söyleyin. Bu, hem bırakmadan önce. hem de sonra önemli bir destek kaynağı olabilir
Bırakma Yolları:
• Marka değiştirin, tadını kötü bulduğunuz bir markaya geçin.
• Hedeflediğiniz bırakma gününden 2 hafta önce, katran ve nikotin içeriği düşük bir markaya geçin. Bu, sigara içme davranışınızı değiştirmenize yardımcı olacakür. Ancak, daha fazla sigara içmeyin, içinize daha sık ya da daha derin çekmeyin, parmağınızla filtrenin deliklerin! kapatmayın. Bunların hepsi aldığınız nikotin miktanni arttırır; oysa amaç vücudunuzu yavaş yavaş nikotinsizliğe hazırlamaktır.


• Sigarayı Bırakmak İçin İpuçları

• Her bir sigaranın sadece yarısını için.
• Her gün ilk sigaranızı yakmayı bir saat geciktirin.
• Günün yalnızca tek ya da çift saatlerinde içme kararı alın.
• Önceden, o gün kaç sigara içeceğinize karar verin. Bu sayının üstündeki her sigara için istediğiniz bir yere para bağışlayın.
• Yeme alışkanlığınızı, sigarayı azaltmanıza yardımcı olacak şekilde değiştirin. Örneğin süt için (çoğu kimse sütün sigarayla gitmediğin! düşünür).
• Yemeklerinizi, sizi sigaraya yöneltmeyecek şeylerle bitirin.
• "Kafanızı toplamak" istediğinizde sigara yerine bir bardak meyve suyu için.
• Unutmayın ki sigarayı azaltmak bırakmanıza yardımcı olur, ama bunun yerini tutmaz. Günde yedi sigaraya kadar indiyseniz bırakma tarihini belirleme ve ona bağlı kalma zamanı gelmiş demektir.
• "Otomatik Olarak" Sigara içmeyin
• Gerçekten istediğiniz zaman için. Sırf alışkanlıktan dolayı sigara yakmaya kalktığınızda, kendinizi yakalayın.
• Kül tablalarınızı boşaltmayın. Bu, her gün kaç sigara içtiğinizi size hatırlatacak, izmaritlerin görüntü ve kokular. hoş olmayacaktır.
• içtiğiniz her bir sigaranın farkına varın. Ters elinizi kullanarak, sigarayı farklı bir cebinize ya da her zaman koyduğunuzdan başka yerlere koyarak otomatik olarak sigaraya uzanma davranışınızı kırın.
• Gün boyu birçok kere, hiç düşünmeden sigara içiyorsanız, her sefer bir sigara yakarken aynaya bakmaya çalışın. Bunu istemediğinize karar verebilirsiniz.


Sigara İçmeyi Uygunsuz Hale Getirin:

• Sigarayı kartonla almayı bırakın. Bir paket bitmeden diğerini almayın.
• Evde ya da işte, yanınızda sigara taşımayı bırakın. Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırın.


Sigara İçmeyi Hoş Olmayan Bir Hale Getirin:

• Sizin için özellikle zevk verici olmayan şartlarda sigara için. Örneğin başkalarıyla birlikte içmekten hoşlanıyorsanız bunu yalnız yapın. Sandalyenizi boş bir köşeye doğru çevirin ve sadece içtiğiniz sigarayla onun olumsuz et-kilerine konsantre olun.
• Bütün izmaritlerinizi büyük bir cam kavanoz içinde toplayarak, sigaranın pisliğini hatırlamak için saklayın.


Bırakmadan Hemen Önce:
• Sigarasız olma egzersizleri yapın.
• Bir daha asla sigara içmeyeceğinizi 'düşünmeyin.' Her seferinde, o günü de sigarasız geçirmeyi düşünerek bırakın.
• Kendinize bugün sigara içmeyeceğinizi söyleyin ve içmeyin.
• Uzun süre kalan sigara kokusundan kurtulmak için elbiselerinizi! temizleyin.


Bıraktığınız Gün
:
• Bütün sigara ve kibritleri atın. Çakmakları ve kül tablalarını saklayın.
• Diş hekimine gidip dişlerinizi! temizleterek sigara lekelerinden kurtulun. Dişlerinizin bu şekilde ne kadar güzel gözüktüğüne dikkat edin ve onları öyle tutmayı hedefleyin.
• Kendiniz ya da bir başkası için almak istediğiniz şeylerin listesini yapın. Maliyetlerin! sigara paket fiyatı üzerinden hesaplayın ve bu hediyeleri almak için parayı bir kenara koyun.
• O büyük günde kendinizi çok meşgul edin. Sinemaya, spor yapmaya gidin; uzun yürüyüşler yapın ya da bisiklete binin.
• Ailenize ve arkadaşları niza o günün sigarayı bırakma gününüz olduğunu hatırlatın.
• Onlardan ilk haftalarda yaşayacağınız zorluklarda size yardımcı olmalarım rica edin.
• Kendinize bir mükafat ya da kutlama niyetiyle özel bir şey verin.
Bıraktıktan Hemen Sonra:
• Evde, iş yerinde ve çevrenizde temiz, taze, sigarasız bir ortam oluşturun. Kendiniz için çiçekler alın.
• Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç gün kütüphane, müze, tiyatro, ibadethane gibi sigara içilmesine izin verilmeyen yerlerde mümkün olduğunca çok vakit geçirin.
• Bol su ve meyve suyu için. (Ama kafein içeren meşrubattan da sakının)
• Alkol ve kahve gibi sigara ile bağlantı kurduğunuz içeceklerden sakının
• Elinizde sigara bulunmasını özlüyorsanız, anahtarlık, tespih, kalem gibi bir şeyle oynayın .

Doç.Dr. ilhan Yargıç Psikiyatrist. Sigara ve Sigarayı Bırakma Yöntemleri
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,130
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Sigara haram değildir.

Bir çok İslam alimi izah etmiş, cumhuru ulema haram olmadığına ittifak etmiştir.

İddialarda söz edilen gerekçelerle, sağlığa zararlı her şey haram olur. Bunun ölçüsü insandan insana değişir. Günde 50 gr tereyağına herhangi bir hassasiyet göstermeyen kişi, 500 gr yerse ölebilir de. Bu tereyağının haram olduğu anlamına gelmez. Diğer gerekçelerde de mantık aynıdır.



Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak "Bu
helâldir, şu da haramdır" demeyin, çünkü Allah'a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah'a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler. Nahl 116
 

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
Sigara haram değildir.

Bir çok İslam alimi izah etmiş, cumhuru ulema haram olmadığına ittifak etmiştir.

İddialarda söz edilen gerekçelerle, sağlığa zararlı her şey haram olur. Bunun ölçüsü insandan insana değişir. Günde 50 gr tereyağına herhangi bir hassasiyet göstermeyen kişi, 500 gr yerse ölebilir de. Bu tereyağının haram olduğu anlamına gelmez. Diğer gerekçelerde de mantık aynıdır.



Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak "Bu helâldir, şu da haramdır" demeyin, çünkü Allah'a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah'a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler. Nahl 116

Ebu Cehil'den Gelen Birsey Ama Sigara Degilmi Bekir Abicim ?
O Zaman Birsey Degistirmezmi Bu idda ?
Dr. ilhan Bunu Sölememis Fakat Bu Dogrumu ?
Yani Kafam Karisti Abicim Bu konuda..
Sigaranin Ama Farki Bir Hikayesi Var Degilmi Abicim ?
Yoksa Yanlismi Biliyorum :(
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,130
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Ebu Cehil'den Gelen Birsey Ama Sigara Degilmi Bekir Abicim ?
O Zaman Birsey Degistirmezmi Bu idda ?
Dr. ilhan Bunu Sölememis Fakat Bu Dogrumu ?
Yani Kafam Karisti Abicim Bu konuda..
Sigaranin Ama Farki Bir Hikayesi Var Degilmi Abicim ?
Yoksa Yanlismi Biliyorum :(

Her okuduğuna inanırsan, işimiz var :)

İslam Forum sayfalarında çok bilgi var. Bunlar defalarca yazılmış konular. Bence sair sitelerden İslam Forum'a alıntılar yapmadan önce, İslam Forum'u iyice bir hazmet pek değerli kardeşim... :)
 

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
Her okuduğuna inanırsan, işimiz var :)

İslam Forum sayfalarında çok bilgi var. Bunlar defalarca yazılmış konular. Bence sair sitelerden İslam Forum'a alıntılar yapmadan önce, İslam Forum'u iyice bir hazmet pek değerli kardeşim... :)

Evet Benim Öle Bir Huyum Var Abicim Herkes iyi Diye inanirim :D
Ama Cok Eski Yazilari Forumdakileri Okumamisdim Abicim...
Yenileri Ve En Fazla 1-2 Ay Eskileri Okumusdum Belkide Haklisin Abicim..
Bi Foruma Tamamen Göz Atayim..
Hic Durmadan Hata Yapiorum Belki Böle Düzelir insallah..
Allaha Emanetsin Abicim Allah Razi Olsun Selametle insallah..
 

mhmt

New member
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
2,965
Tepkime puanı
715
Puanları
0
Haram diyen sadece içene zarar olduğundan demiyor Bekir abi.
Şöyle sorayım ben sana:

-Verilen para boşa verilmiş ve israf olmuyor mu?
-İçen az ya da çok kendine zarar vermiyor mu?(Tereyağı gıdadır, azı herkese faydalıdır ama sigara az ya da çok faydası var mı?)
Pasif içici konumundaki insanların rahatsız edilmesinden dolayı, kul hakkına girilmiş olmuyor mu?

Bu maddeler ışığında düşünülürse, ne dersin?

(İçmeyen biri için bu soruları sormak kolay, farkındayım.)

selametle..
 

Enver Ýstek

metin mete
Katılım
27 Ara 2005
Mesajlar
3,935
Tepkime puanı
1,023
Puanları
0
Yaş
60
Konum
Gurbet,daimi gurbetin icinde gurbet
Ebu Cehil'den Gelen Birsey Ama Sigara Degilmi Bekir Abicim ?
O Zaman Birsey Degistirmezmi Bu idda ?
Dr. ilhan Bunu Sölememis Fakat Bu Dogrumu ?
Yani Kafam Karisti Abicim Bu konuda..
Sigaranin Ama Farki Bir Hikayesi Var Degilmi Abicim ?
Yoksa Yanlismi Biliyorum :(


Kizim Nargile kimden gelmis,Bak benimde kullandigim nargile ne edeyim simdi...Ya kizim sana bu amcan durmadan diyor,Kuran disindakilere pek inanma niye tap edersinki Ebu Cehilden gelen seyi yani böyle bir yaziyi..
 

BeyazKelebek

New member
Katılım
8 Mar 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
288
Puanları
0
Yaş
33
Kizim Nargile kimden gelmis,Bak benimde kullandigim nargile ne edeyim simdi...Ya kizim sana bu amcan durmadan diyor,Kuran disindakilere pek inanma niye tap edersinki Ebu Cehilden gelen seyi yani böyle bir yaziyi..

Vallahi Amcacim Haklisin :(
Kuranin Mealini Okuyup Anlayip Ondan Baska
Birseye inanmicam Amcacim Vallahi Dogru Olup Olmadigi Kesin Olmuyor Sanirim :(
Özür Dilerim Amcam Affet Kizini..
Birdaha Cok DIkkatli Olucagim Allahin izni ile..
Allaha Emanetsin Selametle insallah Amcam..
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,130
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Haram diyen sadece içene zarar olduğundan demiyor Bekir abi.
Şöyle sorayım ben sana:

-Verilen para boşa verilmiş ve israf olmuyor mu?
-İçen az ya da çok kendine zarar vermiyor mu?(Tereyağı gıdadır, azı herkese faydalıdır ama sigara az ya da çok faydası var mı?)
Pasif içici konumundaki insanların rahatsız edilmesinden dolayı, kul hakkına girilmiş olmuyor mu?

Bu maddeler ışığında düşünülürse, ne dersin?

(İçmeyen biri için bu soruları sormak kolay, farkındayım.)

selametle..


Tek tek inceleyelim.

Sigara içen kişi, bundan kendine bir ihtiyaç çıkarmış ise, ki o ihtiyaca binaen içiyor, işte bu ihtiyaca binaen boşa verilmiş bir para denemez. Eğer sigaraya verilen para boşa verilmiş diye değerlendirilirse o taktirde hayatımızda bulunan bir çok şeye bu yafta konulabilir. Mesela evinizin önünde bir elektrikli ampul yakıyorsunuz gece. Gelen giden yolunu görsün, yoldan geçenlere bir aydınlık olsun yada evde birileri var imajı versin ve benzeri gibi sebepler dışında hiç sebepsiz yakılıyorsa, israftır, haramdr. Ama bu ampülün yanmasına sizce bi sebep varsa haram olmaz.

İçen az yada çok kendine zarar veriyor denemez. Bunun kriteri her insan için farklıdır. Çok değişik değişik tanılar koymak mümkündür. Kimyasal bir çok maddeyi düşünün. Bir miligramının, üç-beş miligramının şifa olmasına rağmen, yirmi-otuz miligramı insanı öldürebilmektedir. Demek ki bu tür bir yaklaşımda haram olmasına sebep değildir.

Bu konuda çok yönlü ve teferruatlı araştırmaşlarda bulunan bir çok alim, sigaraya haram diyememişler, ancak şüpheler nedeniyle mekruh demişlerdir.

Bu yazdıklarımı sigarayı övmek ve teşvik için değil, helal olana haram demenin vebali adına yazıyorum...
 

mhmt

New member
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
2,965
Tepkime puanı
715
Puanları
0
- Sigaraya ne gibi bir ihtiyaç olur abi. Mesela..?

- Kimyasal maddelerin zararsız olması durumu, doktor kontrolünde vs tespit ile onaylanır. Biz, kendimize göre "vardır bi faydası" diye aleni kanser riski taşıyan maddeleri (siyanür, arsenik, toluidin, amonyak, naftalin gibi) yutarsak bu doğru olur mu?

- Ve dumandan rahatsız olan, sigaranın zararlarından rahatsız olan insanlara (pasif içicilere) karşı bir vebal sözkonusu olmuyor mu?

Ben, "haram" deme derdinde değilim tabiki. Ama sigara sağlığa zararlıdır. Haliyle bu zarar durumu, Ahirette bize emanet bedenimizden de hesaba çekileceğimiz düşünüldüğünde... ne demek gerekir?

selametle..
 

bekir

sadece bir kul
Yönetici
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
8,130
Tepkime puanı
5,971
Puanları
113
Konum
Daðlardan, yaylalardan
Sigarada bulunan nikotin maddesi de, çaydaki tein, kahvedeki kafein gibi insan biyolojisinde zaman zaman veya kimi insanda çoğu zaman ihtiyaç duyulan maddelerdendir. İhtiyaç bu manada vardır.

Sigarada ki bu nikotin de zaten sigaranın diğer unsurlarından ayrı telakki edilir. Karbonmonoksit ve zifir gibi maddelerdir asıl zararlılar. Bu arada asıl bu maddelerin alınma miktarıdır zararın göstergesi tabii ki...

Dumandan birilerini rahatsız etmek ayrı bir fasıl bence.

Ama tüm bunların ışığında sigaranın haram olabileceği durumlar yokmudur? Vardır tabii. Ve aynı şekilde çay ve kahvenin de zararlı ve haram olabileceği durumlar var.

Mesele şimdi bazı bilim adamları, mangalda bir külbastı yemenin üç paket sigaraya bedel olduğunu söylüyor ve iddia ediyorlar. Bu durumda helali haramı ayırd etmek çok zor olmaz mı? Bu hesaba göre közlenmiş biber, Konya'nın kuyu/tandır kebabı, tandır ekmeği/pidesi, patates közleme ( :) saydırma bu saatte aç karnına )

İşte bu nedenle bu günün kolay fetvacılarına bu konularda çok itibar etmemek lazım diyorum. Zaten sigara meselesi şimdilerde sağlık/din meselesinden çıkmış, bir başka hal almış, kısaca ipin ucunu kaçırmışlar bence. O da bir başka konu Mehmed'im...
 

sýyah_

New member
Katılım
13 Ağu 2010
Mesajlar
454
Tepkime puanı
222
Puanları
0
Yaş
50
sigara hakkında Elmalılı Hamdi Yazır'ın da sigara içtiği söylendi. Bu çerçevede ben bu sigara içenlere tepkili olanlardan da değilim. Bende bir zamanlar hem sigara hem alkol tiryakisiydim. ALLAH'a çok şükür ikisinide bıraktım. Sigarayı kızım doğunca 1999'da bıraktım. Şu yöntemle bıraktım bu yöntemi sizede tavsiye ederim. İlk önce sabah erken kalkıp kahvaltınızı ihmal etmiyorsunuz mutlaka kahvaltıya kalkıp kahvaltıda bir kaşık bal ve bir tane kabuğu soyulmuş limon ve bir tane bütün bir baş sarımsak bulunacak ve kesinlikle kahvaltıda sıcak bir şey tüketmiyeceksiniz (çay-kahve) Kahvaltınızı yaptığınız sırada ilk önce bir kaşık balı yiyeceksiniz. Sonra kahvaltınızı bitirdiğinizde bir baş sarımsağı tek tek dişlerini yutmak suretiyle yiyeceksiniz. Sonra Sarımsağın arkasından hemen kabuğu soyulmuş limonu yiyeceksiniz. Akşama kadar kendinize bir saat belirleyin örneği akşam saat 18.00 olabilir. O zamaa kadar sigara içmeyeceksiniz. Sonra istediğiniz kadar sigara içebilirsiniz. İçebiliyorsanız tabi. Ben bu sigara bırkma yöntemi ile 3 (üç) günde sigarayı bıraktım. Sigarayı içemiyorsunuz. Mideniz kaldırmaz içinizde sigara içme eğilimi ne kadar kuvvetli olursa olsun sigarayı içinize çektiğiniz anda mideniz tepki verir ağzınızdaki sigara tadı hiç hoş gelmez size. Ama tabi bu şekilde sigarayı bıraktıktan sonra aradan 10-15 gün geçtikten sonra sigara içmeye tekrar başlarsanız onu bilmem artık. Bu yöntem sigarayı size içemeyeceğiniz tad almayacağınız içtiğinizde mideniz bulanacak hale getiren bir yöntemdir. Ayrıca bu yöntemi uyguladığınızda vücudunuz temizlendiği için vücudunuzun bazı yerlerinden kan çibanı-çibanları çıkabilir. Bu aslında iyi bir şeydir. Mikroplar orada toplanmaktadır. Vücut bu mikropları ve zararlı maddeleri bir yerde toplamaktadır. Vücudunuz aldığınız gıdalarla (sırasıyla almanız koşuluyla) kendi kendini temizlemektedir.
 
Üst Alt